15-3-2021

DIY Klei maken

Met dit toch wel frisse weer is het fijn om binnen te knutselen met kinderen. Klei in een plastic potje kopen is gelukkig nergens voor nodig...je maakt binnen een paar minuten samen natuurlijke klei! Have fun met deze DIY

Wat heb je nodig?
1 kopje baking soda
1⁄2 kopje maizena
3⁄4 kopje water

 • Meng de baking soda en de maizena in een pannetje. Gebruik je handen om ervoor te zorgen dat alles goed vermengd is en er geen klontjes in zitten. 
 • Voeg het water toe en roer tot het een egaal papje is geworden. Voeg eventueel voedsel kleurstoffen toe en roer ze door het mengsel.
 • Zet het pannetje op middelhoog vuur en blijf roeren.
 • Zodra het mengsel aan elkaar gaat plakken, haal je het pannetje van het vuur. Schep het mengsel in een kom en laat het afkoelen. Bedek de kom met een vochtige theedoek zodat het niet uitdroogt.
 • Wanneer het mengsel volledig afgekoeld is, kneed je het tot een soepele massa. Is het deeg te plakkerig? Voeg dan wat meer maizena toe. Als het te dik is kun je er een klein scheutje water bij doen.

De klei kan kort (maximaal twee weken) bewaard worden in een goed afsluitbare pot. De gemaakte kleivormpjes
kun je laten drogen (duurt 24 tot 48 uur). 

6-3-2021

INKIJK BOEK EERSTE PAGINA'S

HOE HET BEGON

Spitsuur. Drie kinderen in de kleren hijsen, boterhammen smeren en drinkflessen vullen, tandenpoetsen, schoenen aan… ja, óók je linkersok, Sam! Een gewone
ochtend op een gewone doordeweekse dag. Op de achtergrond staat de televisie aan en ik luister half naar het ochtendprogramma BBC Breakfast, waarin een moeder geïnterviewd wordt. Voor haar op het tafeltje staat een weckpot met prullen. Niet zomaar prullen, haar totale afval van één heel jaar zit in die glazen pot. Het getetter van mijn kinderen hoor ik niet meer, ik ben een en al oor voor deze Frans-Amerikaanse dame. Ze vertelt hoe ze met haar gezin zero waste leeft.
Ik was al overgestapt op wasbare luiers omdat de baby op dat moment de grootste afvalproducent was in ons huis, maar hoe ik mijn afvalberg verder kon verkleinen? Ik had werkelijk geen idee. Ik wist niet eens dat het mogelijk was, leven met een gezin en maar één liter afval produceren.
Dezelfde dag nog googelde ik deze Bea Johnson. Ik keek een paar YouTube-filmpjes en wist meteen: dit…, dit! Dit wil ik ook.
Al jarenlang leefde ik vrij milieubewust. Ik groeide op in Bussum met ouders die vegetariër werden in de jaren tachtig. Toen best bijzonder, nu bijna normaal. Tijdens mijn opvoeding leerde ik veel over de natuur. We gingen kamperen, wandelen en bramen plukken. Mijn liefde voor alles wat groeit en bloeit heb ik te danken aan mijn ouders. Deze liefde is nooit meer bij me weggegaan en heeft ervoor gezorgd dat ik wil leven met respect voor de natuur en dieren.
Ruim twaalf jaar werkte ik in het ziekenhuis als verpleegkundige tot mijn jongste geboren werd. De combinatie tussen werk en opvang was voor mij niet ideaal. Het stoppen met werken kwam op het juiste moment, want zo had ik alle tijd om me te verdiepen in deze zerowastelifestyle, het puzzelstukje dat aan mijn duurzame leven ontbrak. Ik deed mijn best bewust te leven en te consumeren en had toch elke week een bomvolle kliko waar ik bijna op moest gaan zitten om de deksel nog dicht te kunnen krijgen. Ik voelde al langer dat ik het anders wilde, maar nu wist ik eindelijk hoe: een zerowastelifestyle was de oplossing.

HET AFVALPROBLEEM

Soms lijkt het alsof we hier in Nederland geen afvalprobleem hebben. Alles wat je aan de straat zet, wordt netjes opgehaald door de gemeente en dat is dan dat. We produceren met z’n allen enorm veel afval, gemiddeld bijna 500 (!) kilo per persoon per jaar. Ongeveer de helft hiervan is restafval wat dus niet meer gerecycled kan worden. Als je dit achter in je tuin zou opslaan dan zou het een berg van zo’n vijftig vuilniszakken zijn. Met meer dan 17 miljoen
mensen alleen al in Nederland gaat het dus om een niet voor te stellen hoeveelheid aan afval. Een groot deel van dit afval bestaat uit verpakkingen van voedingsmiddelen. Voor het produceren van deze verpakkingen zijn grondstoffen en natuurlijk ook energie nodig. Na gebruik belanden ze in de afvalbak en is er weer energie nodig om dat afval op te halen en te verwerken. Heel lang dachten we dat het recyclen van afval de oplossing was, maar dat is het helaas niet.
Hoewel we door de jaren heen ijverig hebben gerecycled, wordt bijvoorbeeld maar een klein deel van de kunststoffen daadwerkelijk gerecycled. Veel soorten plastic zijn namelijk niet recyclebaar. Het grootste deel van het plastic afval gaat naar de stortplaats of wordt verbrand. Recyclen is niet dé oplossing, het voorkomen van afval is waar we ons op moeten focussen.
Sinds in 2013 mijn ogen geopend werden, weet ik: iedereen kan zelf iets doen. Ik heb dit boek geschreven om jou te laten zien dat je zelf het verschil kunt maken. Ongeacht waar je vandaan komt, hoe oud je bent of hoeveel geld je te besteden hebt. Hoe klein ik zelf ook ben op deze wereld, machteloos voel ik me niet. Ik ben ervan overtuigd dat je  als mens en dus als consument voor verandering kunt zorgen. Bedrijven zijn immers afhankelijk van hun klanten en als de vraag maar groot genoeg is, zullen ze bepaalde producten gaan verkopen of een product aanpassen en omgekeerd: bij teruglopende vraag (of kritiek) niet meer verkopen. Mijn moeder moest jarenlang
zelf haar eigen vegaburgers maken (heerlijk trouwens) omdat er geen alternatief bestond. Kijk je nu in de supermarkt dan zie je schappen vol vegetarische burgers, balletjes en worstjes. Helaas in onnodig grote, met lucht gevulde, vaak plastic verpakkingen, maar dat terzijde. Of kijk bijvoorbeeld naar een potje pindakaas, voorheen alleen verkrijgbaar met palmolie, veel te veel zout en suiker, maar nu verkrijgbaar met maar één ingrediënt, namelijk pinda’s. Er wordt wel degelijk geluisterd naar de consument en trends worden gevolgd. Met jouw pinpas kun je dus het verschil maken door een bepaald product niet meer te kopen en te kiezen voor het
duurzame alternatief. Vanaf de eerste dag dat ik begon met het verkleinen van mijn afvalberg merkte ik dat het effect had. Je hoeft niet eerst weken of maanden te zwoegen; je ziet meteen dat je afvalbak minder snel vol is. Wat een impact zou het hebben als meer mensen hiermee aan de slag gaan, dacht ik. Ik maakte foto’s van mijn zerowaste-ervaringen, startte de openbare Facebookpagina Leven zonder afval en ging er vol enthousiasme mee aan de slag. En nu is er dus ook een boek!
Erger jij je ook aan de hoeveelheid afval die je produceert? Wil je hier ook graag wat aan veranderen, maar weet je niet precies hoe? De allereerste stap naar een leven zonder afval is bewustwording en die is al gestart omdat je nu dit boek leest (yes!), dus laten we maar snel beginnen. Er zal een wereld voor je opengaan, want er is zó veel mogelijk als het gaat om het reduceren van je afval. In dit boek laat ik je zien wat je allemaal kunt aanpassen of veranderen waardoor je straks kilo’s minder afval aan de straat zet. Ik wens je veel leesplezier en ook succes met het aanpakken van jouw afvalberg. Ik ben nu al trots op je! 

Meer lezen? Bestel dan nu mijn boek

18-2-2021

GRONDLEGGERS

🌱yes!!! Super blij met ons nieuwste product in de webshop. Het is een grondlegger van Soil Sisters! 
Een Grondlegger is een tablet dat bestaat uit 100% organische voeding. De Grondlegger geeft gedurende 365 dagen natuurlijke meststof af aan de bodem van je plant. Met één exemplaar ben je dus klaar voor een jaar; op een plens water en onvoorwaardelijke liefde na dan...

Een Grondlegger bestaat uit langzaam werkende stikstof, natuurlijk humuszuren en gunstige bodembacteriën. Ze verbeteren de potgrond en zorgen ervoor dat de wortels van je plant de meststoffen goed kunnen opnemen, zodat je plant gelijkmatig groeit en gezond blijft. Het is daarmee een groen en veel beter alternatief voor kunstmest. Heaven in earth dus! 🌎

Grondleggers zijn geschikt voor alle potplanten. Van je favoriete ficus in de woonkamer en de pronkende pannenkoek op de vensterbank, tot de vergeten-varen op de afzuigkap. De Grondlegger bevat álle mineralen en goede bacteriën die je kamerplant nodig heeft om keihard te kunnen shinen!

Grondleggers bestellen? Klink dan hier

15-12-2020

SCHOONMAKEN MET ECOPODS

15-12-2020

INPAKPAPIER

🎁 Ik heb al jaren geen inpakpapier meer gekocht. Cadeaus worden bij ons verpakt in een mooi lapje stof of een oude sjaal met een strik eromheen, of ik gebruik oud papier, een krant of een oude doos. Ik heb stofjes vol vrolijke prints voor het inpakken van kindercadeaus, stofjes voor volwassenen en voor kerst 🎄 Meestal vind ik leuke stoffen bij de kringloop ♻️ zoals oude dekbedovertrekken of andere mooie, dunne lappen stof die je in stukken kunt knippen. Een stuk touw of een mooi lint maakt het helemaal af. Je kunt de stof dus steeds hergebruiken. Ook gebruik ik vaak een bloem, mooie bladeren of een takje met blaadjes uit de tuin die ik met touw of lint vastmaak. Het staat prachtig, persoonlijk en heel chic! 🤩
Heb je geen oude lapjes in huis? Misschien zijn dan de "Reusable Giftbags" van Atelier Revive wat voor jou! We hebben er nog een paar op voorraad 🤗 Nu met 10% korting!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26-10-2020

AFWASZEEP VLOG

15-9-2020

JARIG?

Wat is leuker: iets krijgen of samen iets doen? Als je iets nodig hebt, is het natuurlijk leuk om dat te krijgen voor je verjaardag, maar wat als je voor je gevoel alles al hebt? Dan wordt het lastig om aan te geven wat je graag wilt hebben en het bedenken van een cadeau dat in de smaak valt, wordt een crime! 
Mijn advies: geef iemand een activiteit cadeau. Een bon voor de film, het theater, het concertgebouw, lekker uit eten, of wandelen met een picknick erbij. Er zijn zoveel leuke dingen die je kunt doen die vele malen leuker zijn dan het krijgen van spullen. Het zijn de ervaringen in je leven die je zult onthouden en die het leven mooi maken ❤️
Voor kinderen is het soms moeilijk om een cadeau te vinden dat duurzaam en betaalbaar is. Aan goede vrienden en familieleden geven mijn kinderen vaak iets van hun eigen speelgoed weg. Ze gaan dan op zoek naar speelgoed waar ze zelf bijna nooit meer mee spelen, maar dat nog wel mooi is voor een ander kind. Laatst was een vriendje van mijn kinderen acht jaar geworden en in plaats van een cadeau uit de winkel had mijn oudste iets moois gemaakt van Lego: een zelfbedacht ruimteschip had hij voor hem gebouwd en ingepakt in een kartonnen doos die ook nog eens versierd was met pen. Ik was benieuwd hoe het vriendje hierop zou reageren, want ze zijn nu eenmaal gewend om een doosje lego uit de winkel te krijgen. Je had zijn reactie moeten zien! Met grote ogen haalde hij het ruimteschip uit de doos en zei tegen mijn zoon: ‘Is dit voor mij? Heb je dit helemaal zelf gemaakt?’ Hij was er zielsgelukkig mee. Maar hoe ouder ze worden, hoe moeilijker het wordt om een geschikt cadeautje te bedenken. Je maakt ze niet meer blij met een paar houten blokken of een houten trein. Wat mis ik die tijd soms...

23-8-2020

ZERO WASTE BADKAMER VLOG

Een kijkje in mijn badkamer!

4-6-2020

AFVAL IN DE SLAAPKAMER

Afval in de slaapkamer? Dat zal toch wel meevallen? Misschien sta je er niet bij stil, maar toch zorg je ook hier voor flink wat afval door kleding en beddengoed. De productie van textiel heeft een enorme impact op het milieu. Jaarlijks wordt wereldwijd ruim 60 miljard kilo textiel geproduceerd. In Nederland gooien we vervolgens per jaar 235 miljoen kilo textiel weg. Dat is meer dan 14 kilo per persoon! Ongeveer 40% van alle kleding die wereldwijd wordt geproduceerd is van katoen gemaakt. Er is enorm veel water nodig voor het verbouwen en produceren van katoen. Volgens het Water Footprint Network kost de teelt van 1 kilo katoen gemiddeld 8000 liter water! En dat terwijl dit gewas ook nog eens vaak verbouwd wordt in gebieden waar water al schaars is. Door bewuster stil te staan bij onze kledingkeuzes en koopgedrag kunnen we dus een groot verschil maken. Lees hieronder tips waarmee je je slaapkamer flink duurzamer kunt maken:

Tip 1. GEEN NIEUWE KLEDING  Je kunt voor jezelf de uitdaging aangaan om de komende maand, of zelfs voor het komende jaar niets nieuws meer te kopen. Geen nieuwe kleding of schoenen kopen betekent niet dat je helemaal niks meer mag kopen. Fiets naar het gezellige tweedehands kledingzaakje bij jou in de buurt of organiseer een avondje kleding ruilen met vrienden of familie. Snuffel online naar tweedehands kleding, sieraden of schoenen op Marktplaats of bijvoorbeeld United Wardrobe. Voor sommige gelegenheden heb je kleding nodig die je op een normale dag nooit draagt. Denk bijvoorbeeld aan een speciaal feest, bruiloft of begrafenis. Of misschien ga je op wintersport, zeilen of hiken. Bekijk per gelegenheid of je die kleding misschien kunt lenen of huren, wanneer je deze kleding slechts eenmalig of enkele keren zult dragen. Vraag eens een vriendin of collega, of huur het via een kledingverhuurbedrijf.

Tip 2. DUURZAME KLEDING Naast tweedehands kun je er ook voor kiezen om kleding te kopen die duurzaam geproduceerd is. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat je niet graag sokken of ondergoed tweedehands koopt. Laat je niet meteen afschrikken door het prijskaartje, want duurzaam geproduceerde kleding gaat doorgaans veel langer mee dan kleding uit de fast fashion. In verhouding is de kleding dan net zo goedkoop of misschien uiteindelijk wel goedkoper. Voorkom dat je iets koopt waar je toch niet helemaal blij mee bent en wat uiteindelijk achter in de kast belandt. Kies bewust en bij twijfel niet doen. Check het label van het kledingstuk voor een eco- of fairtradekeurmerk en check van wat voor materialen het gemaakt is. Als ik voor mezelf of mijn kinderen echt iets nieuws nodig heb, kies ik het liefst voor biologische katoen of andere duurzame materialen van natuurlijke afkomst zoals lyocell. Mijn favoriete spijkerbroek is van het merk Mud Jeans. Bij dat merk kun je kleding ook leasen en je oude spijkerbroek retourneren. Zij maken er vervolgens weer nieuwe broeken van.

Tip 3. REPAREER EN UPCYCLE KLEDING Vroeger werd kleding gerepareerd tot het uit elkaar viel van ellende. Kleding en schoenen waren nu eenmaal erg duur. Als het gaat om duurzaamheid is het nog steeds belangrijk om kapotte spullen eerst proberen te maken voordat je ze weggooit. Ben je een beetje handig met de naaimachine of naald en draad? Perfect, dan heb je dat gaatje in je jas of die kapotte rits in je broek zo gefikst. Heb je twee linkerhanden of gewoon geen tijd? Zet je liefste gezicht op en probeer je oma, moeder of tante te strikken, ze zullen het vast met liefde voor je doen. Ook zijn er genoeg kleding- of schoenmakers die voor een klein prijsje alles voor je kunnen repareren. Als laatste optie kun je ook van oude kleding iets nieuws maken. Dit noem je upcyclen. Maak bijvoorbeeld een mooie tas van een oude spijkerbroek.

Tip 4. KIES VOOR NATUURLIJKE MATERIALEN Wanneer je nieuw beddengoed en hoeslakens nodig hebt, kun je dezelfde richtlijnen aanhouden als bij het kopen van kleding. Koop dus het liefst producten gemaakt van natuurlijke materialen, zoals biologische katoen. Je oude, versleten beddengoed kun je vernaaien tot boodschappenzakjes of naar de textielbak brengen. Heb je een nieuw kussen, dekbed of matras nodig? Dan kun je je verdiepen in een exemplaar gemaakt van natuurlijke materialen. Er bestaan bijvoorbeeld matrassen van natuurlatex, biologische wol en katoen, paardenhaar en kokos. Check bij het kopen van een nieuw bed van hout of het een FSC-keurmerk heeft. Of ga voor een tweedehands exemplaar.

Nog meer tips over het verminderen van afval voor een duurzame levensstijl? Mijn nieuwste BOEK "Leven zonder afval" staat vol met tips en ideeën, van woonkamer tot babykamer of in de tuin! Nu verkrijgbaar in deze webshop!

4-5-2020

BOKASHI

Ben jij ook veel bezig in je tuin of op je balkon? Heerlijk dat het weer lente is! Bij ons is de spinazie al geoogst en komen de worteltjes tevoorschijn. Vooral mijn jongste is er maar druk mee, water geven, onkruid wieden, zo heerlijk om te zien! 🌱

Sinds deze week verkopen we de bokashi- emmers om groente- fruit- en tuinafval te laten fermenteren in plaats van composteren. Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Etensresten zoals schillen, stronkjes en kliekjes, maar ook tuinresten, en mest met stro zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. Fermenteren ken je vast van zuurkool. Verse witte kool wordt met behulp van onder meer melkzuurbacteriën en in zuurstofloze omstandigheid bewaard. Bokashi is perfecte voeding voor planten en verbetert de structuur van de bodem, maar activeert ook het bodemleven. Als de bokashi klaar is kun je het verwerken in je tuin. Dagelijks tap je het verzamelde sap af met het kraantje aan de onderkant van de emmer. Dit sap kan gebruikt worden als plantenvoeding voor kamer- en tuinplanten. Na 1-2 weken in de Bokashi keukenemmer fermenteren is de Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. Het kan nu rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de tuin.
In de webshop staat meer informatie over bokashi en het gebruiken van een bokashi emmer. Ook is er een duidelijk filmpje wat je kunt kijken, erg leuk product!

23-1-2020

DEO STICKS VAN BEN&ANNA

Fris ruikende oksels zonder chemische deo spuitbussen! Wie wil dat nu niet? De deosticks van Ben&Anna zijn ideaal! 🌿 Effectief tegen zweetluchtjes, natuurlijke ingredienten én verpakt in een papieren stick. Vandaag 6 nieuwe geuren binnen gekregen waaronder 3 Sensitive zonder baking soda. Klik hier voor meer info.

20-1-2020

NIEUW BOEK!

Dit gaat ‘m worden!!! 🥳 In het voorjaar in de boekhandel én bij ons in de webshop! Dé handleiding om je afvalberg flink naar beneden te krijgen 🌿🌍 Ook verkrijgbaar als eBook👌🏻

7-11-2019

NIEUW!

🤩 Prachtige Safety Razor voor een super gladde huid. Hiermee bespaar je heel veel wegwerpmesjes per jaar mee.

Door de gesloten kam is scheren met dit mes zeer eenvoudig en ook geschikt voor de bikinilijn en oksels 👙

17-10-2019

RECEPT MARGARINE

Wat me tot nu toe echt nóóit is gelukt om te kopen zonder plastic verpakking (tot zeer grote vette mega frustratie), is margarine. Gewoon een beetje boter voor op je brood, waarom is dat nu altijd in plastic verpakt? Appelstroop, pindakaas, jam, tomatensaus en zo veel andere producten worden altijd verkocht in glazen potten, maar margarine zit altijd in een plastic kuipje en bakmargarine altijd in een wikkel wat bij het restafval hoort. Bleh! Dat willen we niet! Goed nieuws voor de echte die-hards: je kunt het zelf maken! Echt! Hieronder lees je hoe je het maakt.

INGREDIËNTEN:

 • 4 eetlepels kokosolie
 • 6 eetlepels zonnebloemolie (of andere plantaardige olie naar keuze zoals zonnebloemolie)
 • 1/2 theelepel mosterdpoeder (werkt als natuurlijk emulgator)
 • 2 tl wortelsap
 • optioneel: snufje zout

BENODIGDHEDEN:

 • kom ijswater vol ijsklontjes
 • pan en kom (voor het smelten van de kokosolie)
 • metalen kom (voor het snel laten afkoelen van de kokosolie)

BEREIDINGSWIJZE:

Vul een grote kom met koud water en flink veel ijsklontjes (of gebruik koelelementen uit de vriezer en leg ze in bijvoorbeeld de afwasbak). Smelt de kokosolie in een kommetje au bain-Marie tot het helemaal vloeibaar is, laat het niet te warm worden, het moet gewoon net gesmolten zijn. Zet een metalen kom in het ijswater en voeg de zonnebloemolie, wortelsap en mosterdpoeder toe. Start gelijk met roeren zodat het een mooi egaal mengsel wordt. Voeg nu de vloeibare kokosolie toe en blijf nu goed roeren tot het mengsel de juiste dikte krijgt. En tadaa! Daar heb je je eigen gemaakte margarine wat je gelijk op je brood kan smeren. Eventueel kan je nu een beetje zout toevoegen. Zet de margarine in de koelkast zodat het nog wat steviger wordt. Wat ook heerlijk is, is om er nu peper, zout, knoflook, beetje citroensap en verse kruiden (zoals bieslook) erbij te doen en even goed mengen met de margarine. Heerlijk op wat stokbrood! Je bewaart de margarine altijd in de koelkast. Niet te lang buiten de koelkast houden op warme dagen, want kokosolie smelt al rond de 23 graden. 

Eet smakelijk!

25-8-2019

NATUURLIJKE KAUWGOM

Jaren lang heb ik kauwgom niet meer gekocht omdat er plastic in kauwgom zit en de verpakking is ook vaak niet te recyclen. Maar nu kan ik eindelijk weer lekker ordinair smakken want ik heb nu Chewsy ingekocht voor de webshop YES!!! Chewsy is een natuurlijke en suikervrije kauwgom, gemaakt met slechts 5 natuurlijke ingrediënten afkomstig van bomen. Dat betekent geen aspartaam, geen kunstmatige smaakstoffen of zoetstoffen, geen conserveringsmiddelen en geen plastic gombasis.

 • 100% natuurlijk
 • biologisch afbreekbaar 
 • suikervrij
 • plasticvrij
 • glutenvrij
 • vegan 

Ingrediënten:

Xylitol van de berkenboom, chicle gum van de sapodillaboom, natuurlijke smaak van de munt of citroenplant,Gum Arabica van de acaciaboom, zonnebloem lecithine.

Inhoud: 10 stuks 

8-7-2019

KATOENEN ZAKJES

Heerlijke nootjes gekocht en in de winkel in een bio katoenen zakje gedaan. Standaard heb ik een paar van deze zakjes in verschillende maten in mijn boodschappentas.

Ideaal dus ook voor kleine producten zoals snoeptomaatjes, champignons, gedroogd fruit, kersen, etc. Thuis doe ik deze nootjes in een pot, dat scheelt weer gewicht bij het boodschappen doen.

Deze katoenen zakjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van XS tot XL. Dus ook handig voor het kopen van appels, aardappels en sinaasappels. 

 

 

24-4-2019

WASBAAR

Wist je dat je deze Loofco schoonmaakspons gewoon kan wassen op 60 graden? Badkamer, keuken, alles krijg je makkelijk schoon met deze natuurlijke spons 🌿 Daarna hup de wasmand in en na een tijdje kan je de spons zelfs composteren 🌱

De LoofCo schoonmaakspons is een 100% biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic schoonmaaksponsjes, gemaakt van de Loofah plant. De spons past netjes in de hand en wanneer ondergedompeld in water zwelt deze op tot een zachte, sponsachtige en flexibele pad. Gaat maanden mee en kan daarna gecomposteerd worden.

Hoe te gebruiken:
Gebruik in water met natuurlijk schoonmaakmiddel.
Om de loofah vers te houden tussen gebruik, knijp het overtollige water eruit, schud uit en hang de pad op om te drogen aan de katoenen lus.

Over LoofCo-producten:

LoofCo-producten zijn geïnspireerd op schoonmaakmethoden die al generaties lang zijn uitgeprobeerd en getest. Met behulp van deze kennis worden de producten vakkundig ontworpen en gemaakt in Sri Lanka en Egypte. Ze zorgen ervoor dat lokale boeren en productiemedewerkers een fijne werkplek hebben en eerlijk worden behandeld met lonen en uitkeringen, zoals een medische verzekering, hoger uurloon dan de normale tarieven. De Loofah plant is een krachtig groeiende plant uit de komkommerfamilie die rijk is aan duurzame vezels en toch zacht en flexibel is. Als de vrucht rijp is, ontwikkelt de binnenkant van het loofahfruit een netwerk van vezels die perfect zijn voor het reinigen en scrubben wanneer ze worden gedroogd. De loofah's worden geoogst, geschild, zaadjes eruit gehaald en vervolgens gedroogd, in lengtes gesneden en met de hand verwerkt.

15-4-2019

COMPOSTEERBARE PLEISTERS

Helemaal 100% plastic vrij! Hier zijn we zo blij mee! Deze pleisters zijn gemaakt van biologische bamboevezel🎋 en het gaas is verrijkt met aloë vera-extract om brandwonden, blaren en kleine schaafwonden te helpen herstellen en kalmeren. Deze natuurlijke pleisters zijn vrij van irriterende chemicaliën, biedt geschikte bescherming en zachte ondersteuning voor alle gevoelige huidtypes. 

 • verrijkt met aloë vera-extract
 • 100% composteerbaar
 • tube is gemaakt van gerecycled karton
 • zero plastic
 • vegan
 • vrij van schadelijke stoffen
 • hypoallergeen 

2-3-2019

ECO EGG WASBAL

Dit is echt super fijn... wassen zonder wasmiddel of poeder!👚👕

Je stopt deze wasbal gewoon in de wasmachine en je hebt verder geen ander wasmiddel meer nodig. Stel de machine in tussen de 15 en max 60 graden. De twee types van minerale wasballetjes die je in het ei stopt gaan aan het werk en produceren natuurlijk reinigend schuim die je kleding goed schoonmaakt en ze zijn navulbaar.

In de Pers uitgeroepen tot de nieuwe manier van wassen en een doorbraak genoemd. Een nieuwe natuurlijke en milieuvriendelijke manier van wassen! Ook bekroond met de top Gold Award voor de beste baby Skincare Product van Prima Baby & Pregnancy Magazine in Amerika. Het wordt ook gesteund door de Nationale Eczeem Society.

 • hypoallergeen
 • ideaal voor de gevoelige huid
 • milieuvriendelijk
 • geen agressieve chemicaliën
 • kleuren blijven mooi
 • makkelijk in gebruik
 • dierproef vrij
 • geen wasverzachter nodig

Het laat gemiddeld 73% minder resten in het water achter dan een gewoon wasmiddel. Ecoegg verandert de pH van het water, waardoor de was natuurlijk zacht voelt. Als je toch wasverzachter wilt gebruiken is dat geen probleem voor het wasei.

1-1-2019

2018 was een geweldig jaar en ik wil iedereen bedanken voor alle lieve berichtjes en vele bestellingen. Samen maken we het verschil! Met veel positieve energie ga ik ook dit jaar weer mijn best doen om te laten zien dat het ook anders kan...we hoeven niet te accepteren dat plastic ons leven vervuild...er zijn zó veel mogelijkheden om op simpele manieren minder plastic te gebruiken. 

Thank you Werfzeep, Organicup, Helemaalshea, Nextbrush, Boweevil, Greenpioneer, Charlesviancin, BloomYourMessage, Imsevimse, Georganics, Peeze koffie, Kleine Giraf and Valleymist for making a zero waste & zero plastic lifestyle possible! ❤


 


 

27-12-2018

RECEPT HAZELNOOTPASTA

Nutella gemaakt! Wouw wat lekker 😋 gemaakt met echte chocolade en hazelnoten 🌰 In de supermarkt kan ik nergens hazelnootpasta kopen zonder palmolie en dat was ik zat. Dus dan maar zelf maken, nog lekkerder ook!

Ingrediënten:

 • 200 gram hazelnoten (ongebrand)
 • 50 gram chocolade
 • beetje zeezout (optioneel)
 • 1 theelepel vanille extract

Oven voorverwarmen op 175°C en daarna de hazelnoten 10-20 min roosteren, opletten dat ze niet verbranden of te bruin worden. Beetje laten afkoelen en in een schone theedoek de bruine velletjes eraf wrijven (als ze erop zitten natuurlijk😉). In een keukenmachine of sterke blender de noten malen. Af en toe het mengsel wat aan de zijkant zit naar beneden schrapen. Na een paar minuten wordt het mengsel steeds smeuïger en zie je dat ook de olie vrij komt uit het notenmengsel. In de tussentijd chocolade au bain-marie smelten. De gesmolten chocolade, zeezout en vanille toevoegen aan de notenpasta en in de mixer nog even goed mengen. Klaar!!!

Bewaren op kamertemperatuur en ongeveer 3-4 weken houdbaar.
Je kunt het zoeter maken met honing of stroop, maar dan wordt de pasta wel veel harder. Zelf vind ik dat niet nodig. Kokosbloesemsuiker door de blender is ook een optie als je van zoet houdt. In plaats van chocolade kun je ook cacaopoeder gebruiken met een zoete vloeistof maar dan is t wel minder romig. Op de foto zie je de hazelnotenpasta, vlak vóór de chocolade erbij kwam. Dus vandaar een lichtbruine kleur. Het eindresultaat is donker bruin.
Chocolade en hazelnoten kun je trouwens bio én plastic vrij bij ons kopen 😁
#nopalm #noplastic #nowaste #zonderafval #afvalvrij #plasticfree #food #nutella #homemade #savetheplanet 🐒🌴

16-10-2018

Yeah!!! Zo trots!!! Ik ben de winnaar van de PLASTIC SOEPTERRINE 2018

Bedankt Plastic Soup Foundation ik voel me vereerd 😄

Dankzij prachtige producten van o.a Kleankanteen, Ecolunchbox, Werfzeep, Helemaalshea, Valleymist, Imsevimse, Boweevil, Nextbrush, HumbleBrush en Hydrophil proberen we met onze webshop de wereld een beetje mooier te maken 🌍

23-9-2018

RECEPT HOESTDRANK

Snotter de snotter...ben jij ook al flink aangestoken? Met drie niezende en hoestende kinderen in huis is het bijna onmogelijk om niet ook zelf verkouden te worden. Gisteren heb ik een oud neusspray flesje opnieuw gevuld met een zoutoplossing. Heel makkelijk zelf te maken door één afgestreken theelepel zout op te lossen in 250 ml kokend water en af laten koelen. Deze neusspray is 1 week houdbaar. Tegen de keelpijn kun je ook met deze oplossing gorgelen om bacteriën en virussen in de keel te doden. De jongste heeft een vervelende hoest dus voor hem heb ik een tijmsiroop gemaakt. Ook dat is heel makkelijk te maken. Hieronder het recept!

Ingrediënten:

 • 5 gram gedroogde tijm
 • 300 ml water
 • suiker of kokosbloesemsuiker

Breng het water met de kruiden in een pannetje aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Giet het water (lijkt nu op donkere thee) door een zeef in een maatbeker (laatste beetje vocht uit de kruiden persen) en kijk hoeveel vocht je over hebt gehouden. Als dit bijvoorbeeld 200 ml water is, dan heb je straks 200 gram suiker nodig, is de hoeveelheid 250 ml, dan heb je 250 gram suiker nodig etc. 

Giet de ‘thee’ terug in het pannetje en voeg de juiste hoeveelheid suiker toe. Laat het even een paar minuten koken en daarna afkoelen. De hoestdrank in een schone glazen fles op een donkere en koele plek bewaren. Het is handig om lege hoestdrankflesjes te bewaren voor dit soort recepten. 

Dosering: voor volwassenen 3 keer per dag 1 eetlepel en voor kinderen 3 keer per dag 1 theelepel.

5-5-2018

RECEPT BRANDNETELSOEP

In de lente zijn jonge brandnetels zacht en voedzaam en je kunt genoeg plukken voor een heerlijke soep (draag wel handschoenen!). Je plukt alleen het topje van de plant: de eerste twee blaadjes en het knopje. Net als spinazie slinken ze een beetje. 

Ingrediënten 

 • 225 gram jonge brandnetelblaadjes (gewassen)
 • 100 gram boter, margarine 
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst
 • 1 aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden
 •  1,5 liter groentebouillon  
 • zout en peper 
 • 100 gram crème fraîche of slagroom (optioneel, maar lastig zero waste te verkrijgen)

Smelt de boter in een pan en bak de uien zachtjes op laag vuur (laat ze niet bruin worden). Voeg knoflook en blokjes aardappel toe en laat die 5 minuten meebakken. Voeg de brandnetels en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep 5 minuten zachtjes koken en pureer. Breng op smaak met zout en peper en serveer warm met eventueel 1 lepel crème fraîche in elke soepkom. Eet smakelijk!

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

11-4-2018

RECEPT DEODORANT

Best deo ever ❤ 

 • zeer effectief
 • 100% natuurlijk
 • zero plastic

Ingrediënten:

Verwarm de kokosolie iets als deze hard is (bijvoorbeeld op de verwarming). Je moet door de kokosolie kunnen roeren maar het moet niet vloeibaar zijn. Meng alle ingrediënten door elkaar en doe de pasta in een afsluitbaar potje. Haal je met je vinger of een klein spateltje een klein beetje pasta uit het potje en wrijf je het onder je oksels. De glycerine kun je weglaten uit het recept, maar dan wordt de pasta wel wat harder en is dan iets moeilijker om aan te brengen. De kokosolie kan op warme dagen vloeibaar worden, dus dan is het aan te raden om deze deodorant op een koele plek te bewaren.

23-3-2018

SCHOONMAKEN MET CITROENZUUR

Wist je dat je heel goed kan schoon maken met citroenzuur? Citroenzuur is een natuurlijk en zeer krachtig reinigingsmiddel. Het ontkalkt en heeft een antibacteriële en antiseptische werking. Het is ook nog eens veel beter voor het milieu en je eigen gezondheid dan chemische schoonmaakmiddelen én het bespaard plastic verpakkingen! Aan de slag dus :-) Gebruik citroenzuur niet op aluminium, koper en marmer of poreuze gesteenten.
Hieronder lees je 8 praktische manieren om citroenzuur te gebruiken in het huishouden:

 • schoon maken van vloeren en werkbladen: los daarvoor 9 delen water op met 1 deel citroenzuur
 • ontkalk en desinfecteer de binnenkant van je wasmachine: doe 5 eetlepels citroenzuur in een lege wasmachine en draai het heetste wasprogramma
 • ontkalk kranen en douchedeuren: maak een oplossing van 1 liter warm water en 2 eetlepels citroenzuur. Stop het in een spuitflesje en spuit het mengsel op wat je gaat ontkalken. Laat het 5 minuten zitten en veeg het daarna schoon.
 • reinig vuile ramen: maak een oplossing van 1 liter warm water en 1 eetlepel citroenzuur
 • schoon maken van de wc: strooi 's'avonds 4 eetlepels citroenzuur in de wc-pot en laat het een nachtje staan. De volgende ochtend borstelen en doorspoelen
 • ontkalken koffiemachines: los 1-2 eetlepels citroenzuur op in 1 liter koud water. Vul de machine met deze oplossing. Laat het gedurende 15 tot 30 minuten staan en spoel het daarna tweemaal schoon met water.
 • ontkalken waterkokers: verdun 1 tot 2 eetlepels citroenzuur in 1 liter water. Vul de waterkoker en kook kort. Laat dit gedurende 30 minuten staan. Vervolgens voorzichtig afspoelen met water
 • het verwijderen van roest: voeg de citroenzuuroplossing toe aan water in een kom. Plaats het te reinigen object (bijvoorbeeld een sleutel) in de oplossing gedurende een nacht. Vervolgens is de roest verdwenen.

26-2-2018

SPEELGOED

Vanwege giftige stoffen die in plastic kunnen zitten probeer ik plastic in het algemeen zo veel mogelijk te vermijden, zeker bij mijn kinderen. Een moeilijke opgave want bijna al het speelgoed dat je in de winkel ziet liggen is gemaakt van plastic. Ik probeer altijd te kiezen voor duurzaam speelgoed en dan ook het liefst gemaakt van natuurlijke producten zoals katoen en hout. Ook probeer ik ervoor te zorgen dat onze kinderen niet te veel speelgoed hebben en bewaar ik spullen op zolder of ergens uit het zicht zodat ze er na een paar maanden weer volop mee gaan spelen. Liever te weinig speelgoed dan te veel zodat ze hun fantasie moeten gebruiken in hun spel. 

Het is niet zo dat we helemaal niets van plastic in huis hebben voor de kinderen, de oudste speelt veel met lego en mijn dochter heeft een pop van plastic, maar voor de rest hebben ze een houten treinbaan, veel boeken, puzzels, spelletjes en houten auto’s en vrachtwagens voor de jongste. Kinderen hebben echt niet veel nodig, ze hebben zo snel te veel speelgoed! 
Het voelt als een constante strijd om geen kinderrotzooi in huis te krijgen. Als ik even niet oplet, val ik letterlijk over het speelgoed heen en ik denk dat de meeste ouders hier wel mee worstelen. Het helpt gelukkig goed om alleen speelgoed te kopen dat jarenlang meegaat, het is vaak duurder dan plastic speelgoed maar je hebt er dan wel langer plezier van. Soms gaan we naar de kringloopwinkel en kopen we daar voor een prikkie speelgoed van hout, puzzels en boekjes. Dat is beter voor het milieu dan nieuw kopen en ik vind er vaak echt de mooiste dingen!

Voor kinderfeestjes van vriendjes en vriendinnetjes is het soms ook moeilijk om een cadeau te vinden dat duurzaam en betaalbaar is. Aan goede vrienden en familieleden geven de kinderen vaak iets van hun eigen speelgoed weg. Ze gaan dan op zoek naar speelgoed waar ze zelf bijna nooit meer mee spelen maar dat nog wel mooi is voor een ander kindje. Mijn kinderen vinden het leuk om te doen en ik denk ook dat het goed is voor ze, zodat ze leren delen. Niet alleen maar hebben, maar ook weggeven. Iets zelf maken en dat als cadeau geven is natuurlijk ook heel erg leuk, ook voor volwassenen. Je geeft dan iets wat met liefde is gemaakt en daar gaat het natuurlijk om! Bij de geboorte van ons derde kindje had ik aan iedereen gevraagd om geen cadeau te kopen, maar een gift te doneren aan een goed doel. Mijn huis zat al vol met rompertjes, sokjes en rammelaars! Uiteindelijk heel wat euro’s opgehaald en dat voelde echt goed.

27-1-2018

RECEPT AMANDELKAAS

Deze veganistische amandelkaas is echt heerlijk op een toastje of verbrokkeld in salades, pasta of op je pizza. Je kan het vergelijken met feta. 


Ingrediënten:

 • 150 gram ongebrande, geblancheerde amandelen (geweekt gedurende min 6 uur)
 • 1 1/2 eetlepels citroensap
 • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
 • ½ teentje knoflook
 • 1 theelepel zeezout
 • 150 ml water

Week de amandelen 6 uur of een nacht in water. Giet het af en doe de amandelen in een blender met het citroensap, olijfolie, knoflook, zout en water. Mix tot de amandelen zo glad mogelijk worden. Afhankelijk van uw blender kan dit enkele minuten duren. Als het mengsel te dik is, voeg dan wat meer water toe. 1 eetlepel per keer totdat het mengsel goed is gemengd. Wanneer het mengsel soepel en romig is schep je het mengsel in een kleine zeef dat bedekt is met een fijne kaasdoek. Plaats de zeef boven een kom om het vocht dat eruit komt druipen op te vangen en zet het een nacht in de koelkast. 

Nadat de kaas een nacht goed is uitgelekt, haal je de kaas uit de kaasdoek door het om te keren en voorzichtig op een licht ingevette bakplaat leggen. Vorm het eventueel met een spatel meer in de vorm van een ronde platte kaas. Bak het 30-40 minuten op 180 °C.

Nadat het afgekoeld is, doe het in een luchtdichte container en bewaar je het in de koelkast. En nu ervan genieten! 
Gebruik dit recept als basis en speel ermee mee als het je uitkomt. Je kan bijvoorbeeld half amandelen en half cashewnoten gebruiken. Of verse kruiden eraan toevoegen. 

2-9-2017

33 DINGEN DIE JE MET BAKING SODA KUNT DOEN

Dat je heerlijke koekjes kunt bakken met baking soda, dat wist ik … maar dat het zo multifunctioneel in gebruik is wist ik zeker niet. Baking soda (natriumbicarbonaat) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Baking soda wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500 genoemd. Baking soda is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda (natriumcarbonaat), wat je in iedere supermarkt kan kopen. Schoonmaaksoda kan absoluut niet gebruikt worden om mee te bakken. 

Baking soda werd zo’n 150 jaar geleden in Amerika en Engeland al gebruikt voor het rijzen van deeg en beslag en ook werd het gebruikt in het huishouden. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen en ook geweldig voor persoonlijke verzorging. Baking soda is niet geschikt voor aluminium, houten vloer of aanrecht, marmer of poreuze gesteenten! Het is een echte alleskunner in en om het huis dus haal lekker veel baking soda in huis want je bent er zo doorheen! 

Zie hieronder een overzicht waar je baking soda allemaal voor kunt gebruiken:

 • Badkamer: baking soda werkt als een veilig en effectief schuurmiddel. Maak tegels, voegen, de wasbak, douche en het bad schoon door een beetje baking soda op een natte spons of doekje te strooien. Goed naspoelen met water en droog wrijven
 • Toilet: het toilet maak ik schoon met baking soda. Ik strooi ½  kopje baking soda in de pot en giet daaroverheen ½ kopje azijn of 1 eetlepel citroenzuur. Dit gaat lekker bruisen en ik laat het 10 min even intrekken. Zorg voor voldoende ventilatie! Hierna maak ik de pot schoon met een borstel. De rest van het toilet (de deksel, bril, buitenkant, etc.) bespuit ik met natuurazijn of 1 eetl citroenzuur opgelost in wat water.  Met een natte katoenen doek veeg ik vervolgens alles schoon. Wees niet bang dat het toilet blijft ruiken naar azijn want zodra het is opgedroogd verdwijnt ook de geur!
 • Douchegordijn: strooi baking soda op een spons en maak het gordijn schoon, afspoelen met water.
 • Wasmachine: Voeg 3 eetlepels baking soda toe aan de vieze was. De baking soda zorgt voor extra waskracht! Je kan het voor zowel de witte- als bonte was gebruiken. 
 • Potten, pannen & bakvormen: maak ze weer schoon door baking soda op een natte spons of doekje te strooien, naspoelen met water.
 • Vloer: los 1/2 kopje baking soda op in een emmertje warm water en dweil hiermee de vloer. Naspoelen met schoon water. Niet geschikt voor houten vloeren in de was!
 • Magnetron & oven: strooi baking soda op een natte spons of doekje en maak schoon, goed afspoelen met water
 • Koffie- en theeaanslag: deze verwijder je makkelijk met wat baking soda en water.
 • Zilverpoets: maak een pasta van 3 eetl baking soda en 1 eetl water en gebruik deze pasta met een schone doek om zilver op te poetsen. Goed afspoelen met water.
 • Vloerbedekking / vloerkleed: bestrooi de vloerbedekking of het kleed met baking soda en laat het een nacht liggen. Veeg de volgende ochtend het meeste soda weg en zuig de rest op met de stofzuiger.
 • Afvoerputje: voorkom en/of verhelp verstopping in je afvoer met een 1/2 koffiekopje baking soda in het afvoerputje en dan kokend heet water eroverheen.
 • Bloedvlek: maak verse bloedvlekken gelijk schoon met koud water en laat een opgedroogde bloedvlek een paar uur weken in een bak met koud water en baking soda (daarna gewoon wassen op de hand of in de wasmachine).
 • Tandenborstels schoonmaken: Meng een 1/4 kopje water met een zelfde hoeveelheid baking soda. Zet de borstels erin en laat een nacht staan, hierna afspoelen
 • Koelkast: plaats een geopend pakje baking soda achter in de koelkast om luchtjes te neutraliseren. Vervang het pakje iedere maand met een nieuw pakje bakingsoda en gebruik de oude om de wc schoon te maken.
 • Snijplank: haal geurtjes uit een snijplank door er wat baking soda op te strooien, even goed schrobben en afspoelen
 • Prullenbak: strooi baking soda op de bodem van je prullenbak en vieze luchtjes verdwijnen.
 • Kledingkast: plaats een geopend pakje baking soda in je kledingkast voor een frisse geur.
 • Matras: fris je matras op door er wat baking soda op te strooien en het een paar uur te laten zitten voordat je het opzuigt met de stofzuiger
 • Auto: onaangename geurtjes in auto’s komen meestal van gestoffeerde autostoelen. Bestrooi de stoelen met baking soda, wacht 15 min (of langer) en zuig de baking soda met de stofzuiger op.
 • Kattenbak: tegen vieze luchtjes in de kattenbak bedek je de onderkant van de kattenbak met bakingsoda en daarna vul je de kattenbak zoals gewoonlijk met kattengrint.
 • Huisdieren: borstel de vacht van een hond of kat met baking soda om vieze luchtjes te verwijderen
 • Gympen / sneakers: strooi baking soda in je schoenen wanneer je ze niet gebruikt en schut de baking soda eruit wanneer je ze weer aantrekt.
 • Knuffels: om knuffels van kinderen (die niet in de was mogen) op te frissen bestrooi je ze met baking soda en na 15 min of langer veeg of zuig je het eraf.
 • Luchtverfrisser: meng baking soda met badzout. Doe het in kleine luchtdoorlatende stoffen zakjes en plaats door het huis heen.
 • Verbrande huid door de zon: meng baking soda met wat water en breng aan op de verbrande huid om de pijn te verminderen.
 • Waterpokken: voeg een half koffiekopje baking soda toe aan een lauwwarm bad om het jeuken te verlichten.
 • Vuur doven: bij een kleine keukenbrand kun je baking soda gebruiken om het vuur te doven. Doe het vuur uit, zet een stap achteruit en gooi baking soda op het vuur om het te doven.
 • Klei maken voor kinderen: vermeng 1 kopje bakingsoda met 1/2 kopje maizena in een pannetje, gebruik je handen om ervoor te zorgen dat het goed is vermengd en er dus geen klontjes in zitten. Voeg 3/4 kopje water toe en zet het pannetje op een middel hoog vuur en blijf roeren. Zodra het mengsel aan elkaar gaat plakken haal je het pannetje van het vuur. Wanneer het afgekoeld is kan je het tot een soepel deeg kneden.
 • Stickerverwijderaar: meng water met baking soda tot een pasta en wrijf op lijmresten. Neem af met een warme vochtige doek.
 • Vieze handen na tuinieren: strooi wat baking soda op natte handen en wrijf ze schoon, hierna afspoelen.
 • Groente & fruit wassen: baking soda over groente en/of fruit strooien, scrubben en afspoelen met koud water. 

NOG MEER BLOGS LEZEN OVER LEVEN ZONDER AFVAL? GA DAN NAAR levenzonderafval.blogspot.nl

© 2016 - 2021 Leven zonder afval | sitemap | rss